Partiotoiminnan ABC

Lippukunta on laatinut toiminnastaan selkokielisen oppaan erityisesti uusille partiolaisille.

1. Yleistä

Forssan Tornitulet ja Tornihaukat on perustettu vuonna 1955. Aluksi lippukunnat toimivat erikseen tyttö- ja poikalippukuntina, kunnes vuonna 2004 lippukunnat yhdistettiin yhteislippukunnaksi. Lippukunta vietti 60-vuotisjuhliaan vuoden 2015 syksyllä ja samalla otettiin käyttöön uusi lippu ja huivimerkki. Huivin värit ovat harmaa ja musta, lipun värit sininen ja valkoinen. Lippukunnan virallinen lyhenne on FoTo.

Lippukuntamme kuuluu Forssan alueeseen ja Hämeen partiopiiriin. Forssan lippukunnan lisäksi Forssan alueeseen kuuluu Koijärven, Jokioisten, Tammelan ja Humppilan partiolippukunnat.


2. Toiminta

2.1. Koloillat

Partiotoiminnan rungon muodostavat yleensä kerran viikossa tai kahdessa järjestettävät koloillat. Partiolaiset kokoontuvat ryhmissänsä pappilan vieressä sijaitsevalla kololla. Kokoontumisajat ovat ryhmäkohtaisia ja ryhmänjohtajat päättävät sekä ilmoittavat ryhmien kokoontumisajoista.

Koloiltoina voidaan leikkiä, pelata ja suorittaa merkkejä tekemällä erilaisia harjoituksia ikäkauden ohjelman mukaan. Lisäksi ryhmä voi tehdä vierailuja lähialueelle tai kokoontua jossain muussa ennalta sovitussa paikassa. Koloiltoja järjestetään pääasiassa syksystä kevääseen, koulujen loma-ajat huomioiden.

Lähes poikkeuksetta koloiltoihin kuuluu myös ulkoilua, joten säänmukainen vaatetus on ehdoton!

2.2. Leirit ja retket

Lippukunta järjestää vuoden aikana erilaisia retkiä ja leirejä, joista informoidaan aina erikseen. Pääsääntöisesti retkiä pyritään järjestämään syksyllä ja keväällä sekä leirejä talvella ja kesällä. Yleensä retket ja leirit ovat koko lippukunnan yhteisiä, mutta niitä voidaan myös kohdentaa vain tietylle ikäkaudelle, kuten sudenpennuille tai seikkailijoille. Lisäksi teemme paljon yhteistyötä mm. Koijärven, Jokioisten, Humppilan ja Tammelan lippukuntien kanssa.

Joka toinen vuosi järjestetään ystävyyskaupunkileirejä ympäri pohjoismaita Forssan ystävyyskaupungeissa ja joka kuudes vuosi järjestetään tuhansia partiolaisia ympäri suomen yhteen keräävä Finnjamboree, joista viimeisin oli Roihu vuonna 2016.

Leirien hintapolitiikka riippuu leirin kestosta, ohjelmasta ja sijainnista. Lippukunnan omat retket ovat yleensä n. 5 – 30 euron hintaluokkaa, kun taas isoimmilla leireillä hinta saattaa kohota yli 200 euroon. Lippukunta voi halutessaan tukea leirille lähteviä partiolaisia rahallisin avustuksin.

2.3. Tapahtumat

Lippukunta järjestää aktiivisesti erilaisia tapahtumia, kuten jokavuotisen itsenäisyyspäivän lupauksenantotilaisuuden kirkossa, yhteisvastuun lettukahvilan torilla huhtikuussa, osallistuu kevään paraatiin, vastuutehtäviin kirkossa, sekä näkyy (ja kuuluu) monissa muissa yleisötilaisuuksissa ympäri vuoden.


3. Pukeutuminen

3.1. Yleistä

Toisinaan ilmenee epäselvyyksiä siitä, milloin mitäkin partioasustetta käytetään. Pääsääntönä pidetään sitä, että partiohuivia käytetään aina, kun ollaan mukana partiotoiminnassa. Koko partioasu tulee pukea ylle kaikissa virallisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa, kuten lupauksenantotilaisuudessa ja paraatissa.

Forssassa pidämme ohjeena, että myös seikkailijat voivat halutessaan pitää sudenpentujen college-paitaa, mutta sitä vanhemmat partiolaiset käyttävät virallista partioasua.

3.2. Sudenpentujen pukeutuminen

Sudenpennuille voi hankkia myös virallisen partiopaidan, mutta college-paita on käytöltään monipuolisempi esimerkiksi retkillä ja leireillä.

3.3. Seikkailijoiden pukeutuminen

3.4. Tarpojien pukeutuminen

3.5. Muiden ikäkausien pukeutumisohjeet

Muiden ikäkausien pukeutumisohjeet ja yllänäkyvien kuvien alkuperäiset tiedostot löytyvät osoitteesta https://www.partio.fi/partiolaiselle/apua-ja-ohjeita/partioasu-ja-merkit/

3.6. Yleiset hihamerkit

Forssassa ei ole käytössä lippukunnan hihamerkkiä, eli LPK-tunnusta eikä aluetunnusta, joten merkit voi ommella lähelle toisiaan kuvassa näkyvällä tavalla.

3.7. Paraatipukeutuminen

Paraatiin puetaan päälle partiopaita, jalkaan laitetaan tummat housut tai tummansininen puolihame.

Kaulaan laitetaan partiohuivi. Partiohuivista poistetaan kaikki ylimääräiset merkit ja koristeet lukuun ottamatta partionjohtajien osmonsolmua ja lippukunnan huivimerkkiä. Huivi rullataan kauniisti huivimerkin yläkulmaan asti ja solmitaan siistillä merimiessolmulla.

Partioasun kanssa käytetään tummansinisiä tai mustia kenkiä. Paraatiin kannattaa valita kengät, joilla on mukava kävellä ja jotka pysyvät hyvin jalassa. Nauhalliset kengät kannattaa solmia hyvin, etteivät nauhat pääse aukeamaan kesken marssin.

Partioasuun voi hankkia myös partiovyön. Lippukunta ei velvoita käyttämään päähineitä, kuten väiskiä tai barettia. Lisäksi Tarpojat ja sitä vanhemmat partiolaiset voivat hankkia itselleen pillinarun ja pillin. Pilliä pidetään narun päässä vasemmassa taskussa.


4. Varusteet

4.1. Yleistä

Kunnolliset ja toimivat varusteet ovat olennainen osa partioharrastusta. Ensisijaisia varusteita ovat kunnollinen rinkka, makuupussi ja makuualusta sekä hyvät jalkineet. Näitä hankkiessa on hyvä huomioida, että lapset voivat joutua kantamaan tavaroitaan pidemmänkin matkan ja aina ei yövytä kamiinateltassa /sisätiloissa. Partiolainen pakkaa itse rinkkansa (vaikka sitten vanhempien valvonnassa) jotta tietää mistä ja mitä rinkasta löytyy. Myös varusteiden nimikointi on ensiarvoisen tärkeää. Varusteiden hankinnassa kannattaa hyödyntää esimerkiksi kirpputoreja.

4.2. Rinkka

Rinkan tulee olla riittävän kokoinen (vähintään 55-65l) sekä sellainen, että siihen saa kiinnitettyä hyvin makuupussin ja makuualustan. Jos mahdollista, rinkka kannattaa sovittaa ennen ostoa, jotta se on käyttäjälleen oikean kokoinen ja lisäksi on katsottava että rinkassa on riittävät säädöt. Ennen retkelle lähtöä kannattaa tarkistaa rinkan säädöt sopivaksi. Rinkkaan pakattavat tavarat on hyvä pakata esimerkiksi muovipusseihin kastumisen varalta.

4.3. Makuupussit ja makuualusta

Makuupussia valitessa tärkeintä on tietää olosuhteet, joissa nukutaan. Makuupussit lajitellaan yleisesti kesä-, kolmenvuodenajan- ja neljänvuodenajan makuupusseihin. Makuupussien ilmoitetut lämpötilat edellyttävät makuupussin oikeata käyttöä, asianmukaista makuualustaa sekä aluskerraston käyttöä nukuttaessa. Lämpötilaan vaikuttaa mm. kuinka paljon makuupussia on pesty ja miten se on ollut pakattuna. (Makuupussi kannattaa säilyttää ilmavasti, ei pakattuna). Aina ei kannata hankkia halvinta mahdollista makuualustaa, sillä ne eivät juurikaan eristä lämpöä ja kastuvat läpi. Makuualustan pääasiallinen tarkoitus on eristää kylmyyttä ja kosteutta maasta, se ei ole pehmuste. Jumppa-alustat eivät sovi tarkoitukseen.

4.4. Ruokailuvälineet

Ruokailuvälineisiin kuuluvat syvä lautanen, lusikka, haarukka, veitsi ja muki sekä juomapullo. Välineiden tulee olla muovia tai metallia, ei posliinisia eikä kertakäyttöisiä. Ruokailuvälineiden säilytykseen käytännöllisin on kangaspussi, jotta pidemmälläkään leirillä astiat eivät pääse homehtumaan. Pussissa on hyvä olla mukana myös astioiden kuivauspyyhe.

4.5. Puukko

Puukon valinta: On tärkeää, että puukko on käyttäjälleen sopivan kokoinen. Liian pienestä puukonkahvasta ei saa turvallista otetta, ja liian suuri taas on kömpelö. Aloittelijan puukossa on hyvä olla kaksipuolinen sormisuoja. Puukko on hyvä huoltaa säännöllisesti ja pitää terävänä.

4.6. Eväät

Matkaan (etenkin pitkillä kävelyosuuksilla) kannattaa ottaa mukaan myös pientä syötävää, kuten pähkinöitä tai rusinoita. Makeiset ovat huono vaihtoehto, niiden vaikutus poistuu yhtä nopeasti kuin alkaakin, joten juomaksi kannattaa ottaa vettä tai mehua. (Ei kuitenkaan hiilihapollisia juomia!)
Vinkki: kylmällä säällä kannattaa tehdä lämmintä mehua, joka jäähtyy sopivaksi päivän aikana.

4.7. Muut varusteet

Jokaisella retkellä on hyvä olla mukana oma henkilökohtainen pieni ensiapupakkaus. Pieni ensiapupakkaus sisältää tarvikkeet haavojen ja nirhamien ym. hoitoon sekä välineet nyrjähtäneen nilkan hoitoon (ideaaliside). Henkilökohtaiset lääkkeet tulee antaa omalle johtajalle huoltajan allekirjoittaman annosteluohjeen kera. Leirillä ja retkillä johtajilla on näiden lisäksi vakavampiin tapaturmiin tarkoitettu ea-pakkaus.


5. Partiolupaus

Partiolupaus on itsenäisyyspäivänä (lippukunnan perinteiden mukaan) annettava lupaus sitoutumisesta partion arvoihin. Lupausta vastaan myönnetään partiohuivi ja lupausmerkit.

Lupausteksti menee näin: ”Lupaan parhaani mukaan rakastaa Jumalaani, omaa maatani ja maailmaa, toteuttaa (ikäkauden) ihanteita ja olla avuksi toisille.”

Lupaus annetaan aina siirryttäessä seuraavaan ikäkauteen, mutta huivin ja merkit saa vain ensimmäisellä lupauksenantokerralla.


6. Hintapolitiikka (tilanne 12/2019)

6.1. Yleismaksut

Suomen partiolaisten jäsenmaksu: n. 60€ / vuosi.

Lippukunta ei peri omaa jäsenmaksua.

6.2. Asut ja merkit

Virallinen partiopaita: 49€

Sudenpentucollege: 15€

Ostettavat partiomerkit: valtakunta-, järjestö-, piiri- ja kaupunkitunnukset 2€/merkki

6.3. Retket ja leirit

Lippukunnan retket ja leirit: n. 5 – 30€

Valtakunnalliset leirit: n. 150 – 250€

6.4. Varusteet

Varusteita kannattaa tutkia eri liikkeistä. Hyviä liikkeitä ovat mm. Scandinavian outdoor tai Forssan Ase ja retkeily.


7. Partio-Suomi -sanakirja

• Akela = sudenpentulauman johtaja
• EVP = ei vielä partiolainen
• Joukkue = seikkailijoiden muodostama ryhmä
• Jälki = sudenpentujen merkki, joita suoritetaan muutama toimintakaudessa
• Kolo = Paikka, jossa partiolaiset kokoontuvat
• Lauma = sudenpentujen muodostama ryhmä
• LPKJ = lippukunnanjohtaja
• HP = Hämeen partiopiiri ry
• Sudenpentu = 7-9 -vuotias partiolainen
• Samoaja = 15-17 -vuotias partiolainen
• Sampo = Seikkailijajoukkeen johtaja
• Seikkailija = 10-12 -vuotias partiolainen
• SP = Suomen Partiolaiset
• Tarpoja = 12-15 -vuotias partiolainen
• Tarppo = Tarpojien suoritus
• Trangia = Retkikeitin, joka toimii joko kaasulla tai polttonesteellä.
• Vaeltaja = 18-21 -vuotias partiolainen
• Vartio = Tarpojien tai samoajien muodostama ryhmä


8. Lippukunnan somekanavat

Facebook – Forssan partiolaiset

Instagram – @forssanpartiolaiset